Tips voor vliegtuig luchtfoto's

In dit artikel geef ik enkele tips om je luchtfoto’s te verbeteren, of je nu vanuit een vliegtuig fotografeert of vanuit een drone.

Ik hou ervan om het unieke perspectief vanuit een vliegtuig vast te leggen. Ik heb het geluk dat ik veel tijd heb doorgebracht in kleine vliegtuigen.

Als we openstaan voor het verkennen van vertrouwde objecten en scènes, kunnen zelfs alledaagse onderwerpen boeiende fotografische onderwerpen zijn.

Ons werk op Rotterdam AirPort is gevuld met reizen in kleine vliegtuigjes naar de mooiste plekken

Ik, Rob, in Cessna vliegtuig bij Rotterdam AirPort voor een opdracht voor Unox, waarvoor we luchtfoto’s van meer dan 500 locaties door heel Nederland. Tim zorgde achterin voor de Coördinatie.

Bij goede luchtfotografie gaat het erom mensen een blik op de wereld te laten zien die ze anders niet zouden zien. Dat kunnen plaatsen zijn waar je kijkers nog nooit zijn geweest, of onmogelijke manieren om de wereld met het menselijk oog te zien, zoals nachtfotografie en lange belichtingstijden. Maar de nieuwigheid komt vaak in de vorm van een nieuw perspectief.

Rob van Heijningen

Drone vliegen is de tweede methode die ik gebruik om een luchtfoto te maken. Beide methodes kunnen me de hoogte bezorgen die ik nodig heb, maar de ervaring voor fotografie is heel verschillend. Zowel drones als vliegtuigen vereisen een andere manier van denken over het maken van beelden.

Vliegtuigen

Hoewel grote passagiersvliegtuigen geweldig zijn om ons snel van de ene plaats naar de andere te brengen, zijn het vreselijke platforms voor fotografie. Hoewel ik beelden heb gemaakt vanuit de ramen van straalvliegtuigen, volgen ze allemaal hetzelfde patroon. Op de voorgrond staat een vliegtuigvleugel en daarachter de bergen of de zonsondergang. Het wordt oud. Je beeldkwaliteit wordt aangetast door constant beslagen of bekraste ramen. Het is niet meer iets wat ik doe, behalve af en toe een kiekje maken.

Vliegtuig luchtfdoto

Kleine eenmotorige vliegtuigen zijn echter een heel ander verhaal en kunnen fantastische mogelijkheden bieden voor luchtfotografie.

Scherpte

Omdat vliegtuigen nachtmerries vol trillingen kunnen zijn, is het moeilijk om een scherp beeld te behouden. Dit zijn vier tips om je scherpte te verbeteren.

Gebruik een snelle sluitertijd. Alles boven 1/1000e seconde is mijn favoriet.
Zet je armen of lens niet schrap op het vlak. Houd je ellebogen en camera uit het raam. De trillingen van het vliegtuig gaan rechtstreeks naar je camera als je hem aanraakt. Ik plaats mijn armen achter mijn rug en houd de lens ongeveer een centimeter van het glas.
Concentreer je op oneindig. Ik geef er de voorkeur aan om op oneindig scherp te stellen als ik vanuit de lucht manueel fotografeer. Autofocus is nutteloos omdat alles wat je vanuit de lucht ziet, scherpgesteld zal zijn als de lens op oneindig is ingesteld.
Fotografeer wijd open. Vanaf 1000 meter afstand is scherptediepte geen probleem. Je moet gebruik maken van je snelste diafragma om de sluitertijd te verlengen.

Lenskeuze

Het landschap verandert heel snel als je met meer dan 100 km/u op lage hoogte vliegt. Als je niet snel reageert, mis je de foto. Zoomlenzen zijn ideaal voor luchtfotografie. Ik kan snel componeren met verschillende brandpuntsafstanden zonder lenzen of camera’s te wisselen. Ik geef de voorkeur aan een brede tot gemiddelde zoom. Een 24-105mm lens of iets dergelijks is ideaal.

Communicatie

In een klein vliegtuig sta je in direct contact met je piloot. Hij is misschien bereid of in staat om je te helpen met je fotografie. Als ik over iets vlieg dat interessant is en een stut of vleugel zit in de weg, zal ik de piloot vaak vragen om de vleugel een kant op te laten hellen. Piloten zijn vaak graag bereid je tegemoet te komen.

Als je iets te vragen hebt, kunnen ze kleine bochtjes maken of cirkelen. U kunt hen vragen te doen wat u nodig hebt als u een vlucht hebt gecharterd voor fotografiedoeleinden.

Praat vóór uw vlucht met uw piloot over het soort beelden dat u zoekt en wat hij of zij kan doen om u te helpen. Misschien kunt u zelfs ramen en deuren verwijderen als u voor fotografiedoeleinden vliegt.

Uw piloot is de eindbeoordelaar voor veiligheid en tijd. Als hij het niet wil doen, zal hij het niet doen. Dwing ze niet om iets te doen wat ze niet willen.

Compositie

Er zijn bijna evenveel manieren om vanuit een vliegtuig te fotograferen als vanaf de grond, dus elke discussie over compositie zou ons in het fotografische onkruid kunnen doen belanden. De algemene regels voor landschapsfotografie zijn nog steeds van toepassing. Besteed aandacht aan diepte en voorgrond. Let ook op de lijnen die de beelden verbinden.

Sommige opnamen vanuit de lucht tonen details van het landschap beneden, andere tonen weidse uitzichten. Ik plaats elementen die het oog leiden, zoals een rivier of een bergdal of een hoogtepunt, zoals een meer of een kleurrijk stukje grond, in mijn kaders.

Uw opties zullen afhangen van de hoogte van waaruit u vliegt. Voor luchtfoto’s van bergachtige omgevingen (mijn favoriete onderwerp), geef ik er de voorkeur aan dat het vliegtuig lager staat dan de omringende toppen. Zo blijft het gevoel van grootsheid en het unieke luchtperspectief behouden, maar krijg je toch een gevoel van grootsheid. Vraag uw piloot of u lager of hoger kunt vliegen, afhankelijk van de omstandigheden.

Conclusie

Fotografie vanuit de lucht is een geweldige manier om nieuwe dingen te zien. Er zijn veel manieren om nieuwe beelden vast te leggen, of je nu fotografeert vanuit de passagiersstoel van de Cessna of met een drone op het scherm van je smartphone. Het kan allemaal . Deel je ontdekkingen en geniet van de vlucht!

Boek bij ons een Fotovlucht en we nemen je graag mee in de wereld van luchtfotografie.

Geef een antwoord

Tips voor luchtfotografie vanuit vliegtuig
Plan een vlucht
Luchtfotograaf in Rotterdam
Close Search Window