
Een Drone inspectie bespaart tijd en geld
Drone-inspecties kunnen tijd, geld en middelen besparen. Zo kunnen drones bijvoorbeeld de noodzaak van steigers, die kostbaar kunnen zijn, vervangen. Bovendien kunnen drones de doorlooptijd verkorten en de kosten van aansprakelijkheidsverzekeringen verlagen. Deze technologie wordt steeds gangbaarder in diverse sectoren, waaronder transport, energie en productie.
Drones verbeteren niet alleen de veiligheid, maar zijn ook kosteneffectief en leveren kwalitatieve gegevens over de toestand van een constructie. Deze onderzoeken vanuit de lucht helpen ook te bepalen of regelmatig onderhoud nodig is of dat een onderhoudsstop kan worden uitgesteld. Bovendien bieden ze een waardevol perspectief op de conditie van een bouwwerk, wat van vitaal belang is voor de verdere exploitatie ervan.

Drone-inspecties zijn een nieuwe, geavanceerde technologie die veel bedrijfstakken kan verbeteren. Van grote windparken tot een particulier dak, Drones kunnen problemen detecteren die door mensen misschien niet worden opgemerkt. Drones zijn ook in staat om een verscheidenheid aan moeilijk te bereiken installaties te inspecteren. Naast visuele inspecties kunnen drones ook worden uitgerust met speciale sensoren om de toestand van verschillende elementen van de omgeving te analyseren. Met multispectrale sensoren kunnen landbouwers bijvoorbeeld beelden van gewassen opnemen met behulp van meerdere spectrale banden. Thermische camera’s zijn ook nuttig voor het identificeren van problemen bij warmtelekken.
Het Havenbedrijf Rotterdam
Drone-inspectie is een nieuwe manier om de conditie van een constructie vanuit de lucht te beoordelen. Nederland heeft onlangs het gebruik van drones buiten de visuele gezichtslijn (BVLOS) goedgekeurd. Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor drone-inspectieactiviteiten in Nederland en in heel Europa. Drone-inspecties, die geautomatiseerd en op afstand bestuurd worden, maken dure en riskante rope access teams overbodig. Het gebruik van drones voor inspecties heeft vele voordelen, waaronder kostenbesparingen, een kortere onderzoekstijd en een betere beeldkwaliteit.
Het Havenbedrijf Rotterdam is van plan drones te gaan gebruiken voor inspecties van de binnen- en zeevaart. Met vaste drones test het Havenbedrijf de mogelijkheden van de technologie. De haven is een van de grootste zeehavens ter wereld en kent een groot aantal complexe veiligheidsuitdagingen. De havenmeester is verantwoordelijk voor verschillende inspecties, waaronder luchtvervuiling, scheepsreparaties en de veiligheid van de zee- en binnenvaart.
Om een UAV-inspectiesysteem in Nederland te implementeren, nodigde het Havenbedrijf Rotterdamse bedrijven uit om een offerte voor het project in te dienen. Het doel van het project is om een professioneel systeem te ontwikkelen dat het mogelijk maakt om veilig en efficiënt drones in de lucht in te zetten. Voor dit systeem wordt samengewerkt met het ministerie van Defensie, het ministerie van Infrastructuur, Milieu en de Inspectie Verkeer en Waterstaat.
Het Havenbedrijf Rotterdam zal regelgeving opstellen voor droneverkeer en bepalen wat de beste methode van controle en regulering is. De autoriteit zal ook de markt raadplegen om te bepalen welke methoden het meest effectief zullen zijn voor hun activiteiten. De pilot is echter de eerste in zijn soort in Nederland. De autoriteit zal samenwerken met dronebedrijven om de veiligheid van alle belanghebbenden te waarborgen.