Skyfotos Moerdijkbrug

De betrouwbaarheid en veiligheid van de infrastructuur is essentieel voor het financiële systeem. Een bruginspectie is belangrijk om de verslechtering van bruggen tijdig te registreren. Op basis van de verzamelde data kunnen onderhouds- of herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. 

Momenteel worden veel bruggen geïnspecteerd door middel van conventionele strategieën. Denk hierbij aan inspectietoestellen onder bruggen, cellulaire steigers, liften en hoogwerkers. De planning en uitvoering hiervan kost echter veel tijd. Door een bruginspectie uit te laten voeren met een drone bespaar je veel tijd en geld.

De normale inspecties van bruggen zijn vaak ingewikkeld, tijdrovend en duur. Zij vereisen gespecialiseerd en duur inspectiemateriaal. Toch, zelfs met dergelijke apparatuur, blijven de inspectieresultaten achter. Dit komt vooral door ontoegankelijke gebieden en de blootstelling van de inspecteur aan grote gevaren. 

Bruginspectie met drones: de voordelen

Een bruginspectie met een drone heeft veel voordelen. In kortere tijd en tegen een lagere prijs kun je drukke wegen of spoorbruggen onderzoeken. Onze dronepiloten voeren de inspectie uit terwijl de veiligheid van de bemanning en het publiek gehandhaafd blijft.  

Een bruginspectie met een drone biedt een hoge mate van nauwkeurigheid en minder gevaar voor het brugpersoneel. Inspecteurs hoeven niet over het dek te lopen of gebruik te maken van inspectie-items onder de brug. Daarnaast stelt het gebruik van luchtfoto’s ingenieurs en asset managers in staat om de stand van zaken te analyseren met behulp van 3D ruimtelijke modellen.

Drones bieden een goedkope oplossing om snel brugschade, efficiëntie en verslechteringspunten vast te stellen. Omdat ze eenvoudiger en economischer in te zetten zijn, kunnen ingenieurs de bruggen vaak onderzoeken en controleren. Dit heeft een positief effect op de levensduur van de constructies.

Belangrijkste 5 voordelen van bruginspectie met drone

 1. Verzamelen van volledige informatie over de toestand van bruggen
  In vergelijking met drone inspecties zijn conventionele bruginspecties vaak lastig, gevaarlijk, duur en tijdrovend. Drones leveren meestal betere en meer correcte beelden van hoge kwaliteit.

  Drones die zijn uitgerust met HD-camera’s, nabijheidssensoren en thermische camera’s kunnen ingenieurs ook op enkele manieren helpen. Zo kunnen drones hoogwaardige en gedetailleerde foto’s leveren die adviseurs kunnen gebruiken om defecten, aanzetten en schroeiplekken vast te stellen. Bovendien zal de integratie van drones met drone-inspectiesoftware in analyses, AI, 3D-beeldvorming en andere instrumenten hun vermogen vergroten om een verscheidenheid aan kennis te verwerven en gebreken vast te stellen, zoals scheuren, spleten, aanzetten, delaminatie, roest, enzovoort.

 2. Vergemakkelijkt de bruginspectie terwijl de prijzen dalen
  Doorgaans bieden drones een snellere, veiligere en goedkopere oplossing voor het inspecteren van een verscheidenheid aan brugontwerpen. Schadelijke en kostbare toegangsapparatuur, ladders en ander speciaal inspectiemateriaal zijn overbodig. Dankzij drones is het eenvoudiger en veiliger om de toestand van de onderzijde van de bruggen te onderzoeken. 

 3. Verbeterde veiligheid voor werknemers en publiek
  Drones kunnen veel taken sneller uitvoeren. En bovendien tegen een fractie van de prijs die een conventionele methode zou kosten. Met drones kun je werken onder een verscheidenheid van klimaatomstandigheden. Bovendien is het niet meer noodzakelijk om de brug af te sluiten voor bezoekers.

  In sommige omstandigheden kan het nodig zijn de bruggen te sluiten. Met een drone zou dit echter niet verplicht zijn en zouden de werknemers de te inspecteren delen niet fysiek hoeven te betreden. Dit elimineert de noodzaak om de werknemers onder de brug te laten zakken en minimaliseert zo de gerelateerde veiligheidsgevaren, zoals vallen, verdrinken, auto-ongelukken en andere.

 4. 3D modelleren van bruggen
  Drones kunnen ook helpen bij het genereren van 3D-modellen van bruggen. Deze zijn nuttig bij het uitzoeken van gebreken. Gewoonlijk kunnen UAVs bijna elk deel van de brug bereiken. Ook de moeilijk te bereiken gebieden.

  Hierdoor krijgen de drones hogere en meer correcte foto’s en metingen. Met behulp van een drone software programma maken we vervolgens 3D-modellen van de constructie. Deze afbeeldingen zijn nuttig voor vergelijkingsfuncties, het opsporen van gebreken en toekomstige ontwikkelingen en initiatieven.

 5. Eenvoudig en snel gebreken vaststellen
  Een bruginspectie met een drone is een snellere en eenvoudigere methode voor het opsporen van aanwezige en dreigende gebreken. Dit stelt de ingenieurs en andere ontwikkelingsadviseurs in staat om de verplichte acties uit te voeren. Denk hierbij aan reparaties en onderhoud om zo de veilige werking van de brug te garanderen.

  Behalve dat drones de inspectie veiliger en sneller maken, maken ze de documentatie van de verkregen data eenvoudiger. Dat is vooral het geval wanneer het wordt gebruikt met een drone inspectiesoftwareprogramma zoals BlueVu, dat bovendien de workflow en de informatie over defecten stroomlijnt.

Aandachtspunten bij het kiezen van een drone voor bruginspectie

Behalve het gebruik van professionele drones, is een goed drone softwareprogramma ook noodzakelijk. Hiermee kun je de drone data onderzoeken en beter gebruiken. Bovendien zijn er enkele fundamentele vereisten voor de drone {hardware} die een betere inspectie garanderen.

Drone evaluatie software programma

Meestal heb je een betrouwbaar beeldoptimaliseringsprogramma nodig, zoals het AI-softwareprogramma BlueVu. Dit programma analyseert de foto’s en ordent ze op de juiste manier. De automatiseringssoftware elimineert de noodzaak om de duizenden foto’s handmatig te doorzoeken en kan vele bijzonderheden ontdekken die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog.

Drone Hardware

Het type bruginstelling kan van invloed zijn op het type drone dat gebruikt moet worden. Bij een bruginspectie met een drone is het belangrijk om met de volgende punten rekening te houden. 

Vliegtijd van de drone

Een lange vliegtijd van meer dan 30 minuten zorgt ervoor dat de drone voldoende tijd heeft om een aanzienlijke ruimte te bestrijken. Dit betekent echter wel dat de inspecteurs de inspectie moeten blijven onderbreken om de batterijen te vervangen. Dit zal waarschijnlijk een effect hebben op de consistentie van de informatie.

Camera bovenop de drone

Het toevoegen van een extra camera bovenop de drone maakt het eenvoudig om de onderkant van de brug te onderzoeken. Om dit mogelijk te maken, moet de drone de mogelijkheid hebben om een digicam toe te voegen.

Verlichting

In sommige omstandigheden is het zonlicht onder de brug onvoldoende voor de drone om sommige gebieden correct te beoordelen. Het toevoegen van LED-verlichting aan de drone biedt de flexibiliteit om de verlichting van de donkere gebieden te versterken en zo de juiste kennis te verzamelen.

Foto- en videocamera’s met hoge resolutie

Dit zorgt ervoor dat de drone foto’s en video van hoge kwaliteit verzamelt. Hierdoor beschikken de inspecteurs over hoogwaardige en volledige informatie. Foto’s van lage kwaliteit maken het moeilijker om de nodige informatie te verkrijgen. Bovendien kan dit leiden tot verkeerde onderhoudskeuzes.

Conclusie

Tegenwoordig worden drones meer en meer ingezet voor bruginspecties. Dit heeft veel voordelen zoals een hogere veiligheid en kostenbesparing in vergelijking met de standaard strategieën. Door het gebruik van UAV’s kunnen de inspecteurs de gevaren, de arbeid en de prijzen verminderen. Standaard strategieën vereisen immers een speciale uitrusting en meer ervaring.

Bovendien hebben bouwers van softwareprogramma’s efficiënte beeldevaluatie- en presentatie-instrumenten gebouwd om de kennis van drones te interpreteren en inzicht in de constructies te verschaffen. Dit stelt de bruggenbouwers in staat om alle huidige of potentiële probleemgebieden vast te stellen en te behandelen tegen lagere prijzen.

Intresse gekregen, maak vrijblijvend een afspraak!

Geef een antwoord

Bruginspectie
Plan een vlucht
Luchtfotograaf in Rotterdam
Close Search Window